Pitanja

Na ovoj ćete stranici pronaći odgovore na najčešće postavljana pitanja. Popis pitanja i odgovora povećavat će se u skladu s vašim sugestijama.

Kontaktirajte nas!

 

Neke napomene: Za vrijeme treninga nije dopušteno korištenje mobitela, kao niti samovoljno ulaženje i izlaženje iz dvorane. Isto tako, nije dopušteno samovoljno sjedanje na klupu bez dopuštenja trenera. To ometa polaznike koji treniraju, kao i trenere u njihovu radu.Gume za žvakanje te donošenje i konzumiranje hrane ili slatkiša također nije dopušteno.

Sokovi i voda mogu se donositi na trening, ali se mogu uzimati samo tijekom pauze, kada trener to dopusti. Prekomjerno konzumiranje pića za vrijeme treninga može biti štetno za zdravlje. Izbjegavajte gazirane napitke.

Nakit (lančići, narukvice, prstenje, broševi) i satove kao i igračke ili novac ostavite kod kuće. Za vrijeme treninga oni predstavljaju rizik od ozljede, a klub ne može odgovarati ukoliko se izgube ili ih netko ukrade u svlačionici.

Kada se presvuku u kimono, djeca do dvorane dolaze bosa. Podovi su hladni i često prljavi i mokri, naročito tijekom zime. Djeca smiju nositi papuče u kojima će doći do dvorane ili otići na WC, i izuti ih po ulasku u dvoranu.

Naučite djecu da uredno slože svoju odjeću i objese je na vješalicu. Upozorite ih da poslije treninga ponovno obuku svu odjeću, jer trening napuštaju vrući i znojni, kako bi se izbjegle prehlade i bolesti.

Bolesna ili ozlijeđena djeca ne bi trebala dolaziti na trening. Uz rizik od zaraze postoji i rizik od dodatnih ozljeda. Provjerite prije treninga da li se dijete osjeća dobro i da li ga nešto boli.

Karate se trenira u kimonu. Kimono je obavezni dio opreme, kao na primjer kopačke za nogometaše ili teniski reket za tenisače. Osim iznimno (kod ozljeda stopala), nije dopušteno treniranje u papučama, tenisicama, čarapama i slično. Polaznici treningu pristupaju isključivo bosi.


Pitanje:
Kada treba nabaviti kimono?

Odgovor:
Novi članovi mogu prisustvovati treningu bez kimona do prvog polaganja za pojas. Ovo dopuštamo iznimno, kako roditelji ne bi imali nepotrebnih troškova u slučaju da se djetetu ne svidi trenirati karate. Na prvom polaganju, kao i na treninzima nakon toga, kimono je obavezan.   Pitanje: Može li se trenirati samo u majici i donjem dijelu kimona? Odgovor: Karate je sport u kojem se jako drži do tradicije. Kimono spada u obveznu opremu, i za trening se mora obući u potpunosti (hlače, jakna, pojas). Iznimno je dopušteno pristupiti treningu u trenirci ili nekoj drugoj sportskoj opremi ako je kimono upravo u pranju. Ovo vrijedi za jedan trening.

Pitanje:
Koju još opremu treba nabaviti i kada?

Odgovor:
Za treninge u mlađoj grupi kimono je jedina obvezna oprema. Na kasnijem stupnju (zeleni pojasevi) dobro je nabaviti rukavice. Po selekciji i pozivu na trening u starijoj grupi, potrebno je nabaviti dodatnu opremu koja uključuje:
– rukavice
– štitnike za potkoljenice (kostobrane)
– štitnike za stopala (stopalice, kickovi) i opciono
– štitnik (gumu) za zube
– štitnike za genitalije
– štitnike za prsa (djevojke)
Kada član kluba počne nastupati na takmičenjima, gore navedena oprema je obvezna, uz napomenu da se rukavice, štitnici za potkoljenice i stopala moraju nabaviti u crvenoj i plavoj boji. Uz to u obveznu opremu spadaju crveni i plavi pojas.

Boje – crvena (aka) i plava (ao) služe kako bi suci na takmičenjima mogli razlikovati takmičare.

Pitanje:
Kada dijete može nastupiti na natjecanju?

Odgovor:
Najranija dob koja je dopuštena za nastup na natjecanjima je osam godina. Djeca su podijeljena u skupine prema težinskim kategorijama (32, 35, 40, 45… kg – ovisno o pravilima pojedinog turnira). Međutim, nastup na takmičenju podrazumijeva da su prethodno treneri izvršili selekciju, odnosno, prepoznali da pojedino dijete ima fizičke i psihološke predispozicije da postane natjecatelj. Po obavljenoj selekciji dijete najmanje pola godine mora polaziti oba treninga (mlađa i starija grupa) i proći ozbiljnu obuku na borbenom treningu. Iako karate kao sport u kategoriji povreda ne spada u prvih petnaest, one su moguće i stoga treningu treba pristupiti maksimalno ozbiljno.

Pitanje:
Može li dijete trenirati i više od tri puta tjedno?

Odgovor:
Može, i to je za starije članove preporučljivo. Članovi kluba Sports Life mogu prisustvovati treninzima na obje lokacije (O.Š. Matije Gupca i O.Š Julija Klovića) bez dodatnih troškova članarine.

Pitanje:
Moram li platiti punu članarinu ukoliko dijete nije prisustvovalo svim treninzima?

Odgovor:
Da. Članarina u klubu je jedinstvena i ne obračunava se prema broju održanih treninga. Iz članarina plaćaju se troškovi dvorana, davanja prema Hrvatskom i Zagrebačkom karate savezu, trenerske licence itd. Izniman je slučaj ukoliko dijete zbog bolesti ili putovanja neće prisustvovati treninzima dulje od mjesec dana. Takav slučaj treba najaviti tajniku uz predočenje liječničke potvrde te će klub to uvažiti i onda se plaća pola članarine. Plaćanje pune članarine vrijedi i za “kraće” mjesece (prosinac, siječanj, lipanj). Tijekom ljeta (srpanj, kolovoz) članarina se ne naplaćuje.

Pitanje:
Tko može pristupiti polaganju za pojas?

Odgovor:
U svakoj polusezoni treneri sa grupama kandidata rade prema predviđenom programu za viši stupanj (zvanje). Program obuhvaća savladavanje određenih tehnika (kihon) i formi (kata). Tijekom treninga, treneri promatraju napredovanje kandidata i trude se ispraviti nedostatke. Međutim prvim polaganjima (za prva tri stupnja) pristupit će praktično svi polaznici, jer vjerujemo da tako motiviramo djecu da se nastave baviti sportom. Kod viših zvanja (pojaseva) razmak između polaganja je sve veći i ovisi o individualnim sposobnostima, trudu i stečenom znanju.

Uz uspješno savladan program, uvjet za polaganje je i taj da su prethodno podmirene sve članarine i da je plaćena kotizacija za pristup ispitu.

Pitanje:
Zašto je moje dijete trening provelo na klupi?

Odgovor:
Kao što smo već naglasili, karate je sport izrazito duge i stroge tradicije, koji svoje porijeklo vuče s dalekog istoka. Takva tradicija podrazumijeva pravila ponašanja koja između ostalih obuhvaćaju:
– zajednički pozdrav na početku i završetku treninga, kao i individualni pozdrav s voditeljem treninga ako je dijete zakasnilo na početak ili mora otići ranije,
– međusobno poštovanje i uvažavanje, naročito starijih ili viših po rangu, – poslušno i odgovorno izvršavanje postavljenih zadataka bez prigovora.
Nadalje, ne treba zaboraviti kako se radi o borilačkom sportu, vještini za čije savladavanje je potrebna puna fizička spremnost. Da bi tijelo bilo spremno za savladavanje takvih zadataka, potrebno ga je dobro pripremiti, što se postiže ispravnim zagrijavanjem i istezanjem na početku treninga koje služi podizanju temperature i elastičnosti mišića i zglobova, što je preduvjet za izbjegavanje ozljeda.

Ponekad se desi da neko dijete jednostavno nije raspoloženo za trening, pa svojim ponašanjem ometa druge koji bi željeli trenirati. Kako bismo zaštitili i to, i drugu djecu, i ujedno omogućili nesmetano odvijanje treninga, obično ga posjednemo na klupu kako bi se smirilo. U većini slučajeva, poslije nekoliko minuta “krivac” se vraća treningu i obeća da će “biti dobar”, a to obećanje obično i ispuni.

Provjeravajte redovito jesu li vaša djeca prisustvovala treningu te jesu li doista i trenirala. Obavještavajte nas o razlozima izostanka, da i mi znamo što se sa djetetom događa. Ukoliko dijete više ne želi trenirati, nemojte ga na to prisiljavati jer to često daje sasvim suprotne rezultate od onih koje želimo postići.

Sportslife